کتابخانه مدرسه علمیه ثقلین قم
تلفن :۰۰۹۸۲۵۳۸۸۲۱۶۵۹

وبسایت : http://www.saqlainfoundation.org ایمیل : info@saqlainfoundation.org
آدرس: ایران، قم المقدسہ، نیروگاہ (توحید) اول جواد الآئمہ ، ۱۸ متری قدس ، کوچہ ۱۰ ، فرعی ۱ (فرعی شھید مصطفی خمینی) ، پلاک ۱۰۶
شماره کتاب: 2452
نام کتاب: طبقات الصوفیة
مصنف: خواجه عبدالله انصاری
موضوع: عرفان B275
شماره استاندارد بین المللی کتاب
(ISBN):
964-7379-03-x
تعداد جلد: 1
شماره قفسه:
تعریف کتاب: طبقات الصوفية، مجموعه‌ى تقريرات پير هرات، خواجه عبدالله انصارى، در مجالس تذكر است كه به‌وسيله‌ى يكى از مريدان او تدوين مى‌شده است. كتاب، اثرى است ادبى - عرفانى، به زبان فارسى و درباره طبقه‌بندى عارفان و شناسايى سلسله‌هاى صوفيان.

در «طبقات الصوفية» علاوه بر نقد و نظر و تفسير و تحليل احوال و اقوال مشايخ و غير از مناجات‌هاى خواجه عبدالله انصارى، فصل‌هاى مستقل ديگرى وجود دارد كه در آن، اصول نظرات و آرا و عقايد وى، به‌تفصيل بيان شده و به اين ترتيب اين كتاب به‌صورت مأخذى عمده، اساسى و معتبر براى شناخت انديشه‌هاى معنوى و عرفانى او تبديل شده و ارزش «طبقات الصوفية» را چند برابر كرده است.

متأسفانه در منابع موجود، به سال يا سال‌هايى كه پير هرات، «طبقات» را بر مريدان املا مى‌فرموده است، اشارتى وجود ندارد؛ حال‌آنكه دوره‌هاى تفسير خواجه عبدالله انصارى و سال‌هاى آن، حتى سوره‌ها و آيات را با سالى كه در آن پير هرات به تفسير آنها پرداخته است، قيد كرده‌اند.

تصحيح و مقابله كتاب، توسط دكتر محمدسرور مولايى صورت گرفته است.

در اين كتاب، صوفيان به شش طبقه تقسيم شده‌اند. در هر طبقه، نام و نشان گروهى از شخصيت‌هاى عرفانى و صوفى و سخنانى تأمل‌برانگيز از آنها نقل شده است. طبقه اول، با ابوهاشم صوفى آغاز شده كه اولين شخصيتى بوده كه در تاريخ تصوف و عرفان اسلامى، صوفى ناميده شد و طبقه ششم، با ابوعلى دقاق پايان يافته كه در سال 405ق، درگذشته است. بعد از اين شش طبقه، فصلى تحت عنوان «فصل في المعرفة و التوحيد» آمده است.

در بسيارى از موارد كه حكايت يا قصه و شعرى به مناسبت موضوع خوانده مى‌شده است كه مريد با آن آشنايى داشته و يا آن را از بر بوده است، با ذكر «القصة» (تا آخر قصه) يا پس از نوشتن يك مصراع از شعر، با قيد «البيت» (تا آخر اين بيت) يا «البيتان» (تا آخر اين دو بيت) از نوشتن آنها صرف نظر شده است.